0

Prepoznajte znake poškodovanih in obrabljenih avtomobilskih končnikov

Posted by admin on February 22, 2017 in Avtomoto |

Ali imate občutek, da med vožnjo težje usmerjate vozilo? Ali gume med premikanjem levo ali desno oddajajo nenavadne zvoke in ropotajo? V kolikor ste na oba vprašanje odgovorili pritrdilno, je napočil čas za menjavo končnikov.

Z redno kontrolo podvozja prihranite denar

Pogostost menjave je odvisna od terena po katerem se najpogosteje vozimo, tipa voznika, načina vožnje in ovir na cesti. Redno vzdrževane avtoceste bistveno manj poškodujejo podvozje našega avtomobila, kakor slabe luknjaste lokalne ceste. Večina delov podvozja je odpornih na tresljaje vozne površine. Pri neravnem terenu najbolj trpijo končniki in zglobi. Menjava obeh je poceni, zato jih moramo menjati pravočasno. S preventivno menjavo pred končno obrabo, preprečimo obrabo drugih delov podvozja.

Razlika med zglobom in končnikom

Končniki skupaj z zglobi in drugimi deli skrbijo za normalno delovanje podvozja in varno vožnjo. Oba dela imata podobno funkcijo, razlikujeta se predvsem po smeri gibanja. Zglob se giblje le okoli osi, medtem, ko se končnik giblje tudi levo ali desno. Zglob povezuje dva dela podvozja, ki ne smeta biti fiksno pritrjena. Zglob je gibljivi element, ki zagotavlja premikanje elementov podvozja.

Vzroki za obrabo in poškodbo podvozja

Podvozje se največkrat poškoduje zaradi udarcev in močnih tresljajev. Ovire pri vožnji, kot so pločnik, jame in poškodbe na cestišču, manjši in močnejši tresljaji in podobno, poškodujejo podvozje vašega avtomobila. Zglobi in končniki pogosto odpovejo istočasno, kar vpliva na vašo kontrolo nad vožnjo in nad krmiljenjem. Poškodovani deli otežujejo gladko krmiljenje, vplivajo na hitrost obrabe pnevmatik in na optiko.

Pogostost menjave posameznih elementov podvozja

Pogostost menjave je odvisna od vaše vožnje, kvalitete vozne površine, starosti in obrabe avtomobila, kvalitete pnevmatik in še od mnogih drugih dejavnikov. Vozilo z obrabljenimi deli ni varno za vožnjo, saj je manj vodljivo. Težave s krmiljenjem in ropotanje gum med obračanjem volana sta le dva kazalca poškodb. Menjava končnikov ni draga, tako, da je bolje, da jih menjate ob prvih znakih poškodbe. Na ta način boste preprečili dodatne stroške in poškodbe drugih elementov podvozja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.