Kdo mora jemati vitamin B12?

Posted by marko on January 17, 2021 in Zdravje in prehrana |
b12 in zdrava hrana

Vitamin B12 je eden od vitaminov iz tako imenovane skupine B. Nekateri pravijo, da je celo najpomembnejši v tej skupini, čeprav v resnici to ne drži – prav vsi vitamini iz skupine B so pomembni, saj medsebojno součinkujejo. Če nam torej primanjkuje samo enega od njih, se ravnovesje med njimi lahko poruši, kar na nas ne vpliva dobro. Drži pa, da je prav vitamin B12 največkrat tisti, ki ga ljudem primanjkuje. Za to obstaja več razlogov, ki so podrobneje pojasnjeni v članku.

Kje najdemo vitamin B12?

Večino vitaminov lahko dobimo s prehrano, kar velja tudi za vitamine skupine B. B12 se nahaja predvsem v mesu oziroma hrani živalskega izvora. Ker je na svetu vedno več ljudi, ki takšne prehrane ne uživa, se pri njih lahko pojavi pomanjkanje vitamina B12, saj ga zgolj z rastlinsko prehrano skorajda ni mogoče dobiti. Vendar pa zaradi njegovega pomanjkanja ni treba biti v skrbeh, saj ga je možno dobiti tudi s pomočjo prehranskega dodatka.

Kdaj je priporočljivo uživanje prehranskega dodatka?

Danes na srečo obstajajo kakovostni prehranski dodatki, s katerimi lahko nadomestimo pomanjkanje določenega vitamina ali druge snovi v našem telesu. Priporočljivo je, da vitamin B12 uživajo:

vitamin b12 za vegetarijance
  • vegani,
  • vegetarijanci,
  • vsi, ki se ne prehranjujejo z mesom,
  • vsi, ki pojejo zelo malo mesa,
  • vsi, ki jim primanjkuje omenjenega vitamina.
  • Ob tem velja spomniti, da gre le za enega od vitaminov iz skupine B in da se pred začetkom jemanja prehranskega dodatka velja pozanimati, če vam morda ne primanjkuje še kakšen od njih. V tem primeru je bolj smiselno izbrati prehranski dodatek, ki vsebuje prav vse vitamine iz skupine B oziroma iz tako imenovanega B kompleksa.

Ob tem velja spomniti, da gre le za enega od vitaminov iz skupine B in da se pred začetkom jemanja prehranskega dodatka velja pozanimati, če vam morda ne primanjkuje še kakšen od njih. V tem primeru je bolj smiselno izbrati prehranski dodatek, ki vsebuje prav vse vitamine iz skupine B oziroma iz tako imenovanega B kompleksa in ga lahko najdete pri Holistic.si.