0

Uporaba štampiljke še vedno del poslovne prakse

Posted by admin on September 15, 2016 in Računalništvo |

Če imate svoje podjetje, ste prav gotovo že kdaj pomislili, da bi imeli svojo lastno štampiljko? Pa vendar je na koncu vedno ostalo zgolj pri zamisli. V nadaljevanju vam bomo povedli nekaj o tem zakaj je izdelava štampiljke pametna ideja in zakaj bi se morali odločiti za ta korak.

Veliko podjetnikov ostane zgolj pri zamisli zato, ker uporaba žiga oziroma štampiljke pri poslovanju ni več obvezna. Včasih so bile te obvezne, saj so bile obvezni del vsake sklenjene pogodbe ali drugega poslovnega dokumenta, zato je bila štampiljka prisotna v vsaki pisarni.

Danes uporaba štampiljke oziroma žiga ni zakonska obveznost, zato uporaba le teh vedno bolj izginja. Vseeno pa se še vedno najdejo tudi tisti, ki so tej poslovni praksi zapriseženi in od nje ne odstopajo. Glavni razlog zakaj je temu še vedno tako je predvsem verodostojnost dokumenta in tudi celostna grafična podoba podjetja. Prav zato le redko kdaj srečamo kakšno zelo ugledno podjetje, ki ne bi imelo lastnega žiga.

Vseeno pa je, v primeru, da se odločite za izdelavo štampiljke, dobro vedeti nekaj stvari. Če se torej odločite za njeno uporabo, je to potrebno urediti v nujnih internih aktih. Po tem, ko je sprejeta odločitev o uporabi žiga, se mora za uporabljati vedno in povsod, brez izjeme. V nasprotnem primeru je pogodba neveljavna. V primeru, da se odločite, da ne boste uporabljati žiga, pa bo podpis dovolj. To je seveda lahko prednost, saj se nemalokrat zgodi, da žiga ni pri roki, ko je čas za podpis pogodbe. Vseeno pa lahko ta pomeni večjo varnost, saj je ponarejanje listin oteženo.

Pri izdelavi štampiljke se svetuje, da v primeru, če jo podjetje potrebuje zgolj za potrjevanje poslovnih dokumentov, bo najbolje, da ta vsebuje le ime podjetja, sedež in naslov, če pa se žig uporablja tudi kot vizitka, pa naj ta vsebuje še druge pomembne podatke(davčna številka podjetja, ID, matična številka, kontakt, telefonska številka, ipd.).

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.