0

Spletno gostovanje od A do Ž

Posted by admin on November 3, 2015 in Računalništvo |

Vse, kar morate vedeti o gostovanju in domenah

Domena je spletni naslov, na katerem domuje oziroma gostuje določena spletna stran. Vsaka spletna stran mora torej imeti svojo domeno, ki je unikatna in drugačna od vseh drugih domen na spletu. Včasih domeno imenujemo tudi URL naslov, saj je napisana v ukazni oziroma URL vrstici brskalnika. S pomočjo domene uporabnik lahko najde določeno spletno stran, tako kot jo lahko najdejo tudi različni iskalniki.

Gostovanje pa je storitev, ki spletni strani omogoča prostor na spletu oziroma na strežniku. Brez zakupa gostovanja in domene spletna stran ne more biti prikazana uporabnikom, zato se mora vsak lastnik spletne strani poučiti tudi o gostovanju in o domenah, preden se loti njihovega načrtovanja in izdelave. Dobro je poznati spletno gostovanje od A do Ž, a v resnici običajnemu lastniku spletne strani ni treba vedeti preveč tehničnih podrobnosti. Dovolj je, če ve, kaj spletno gostovanje je in zakaj ga potrebuje, predvsem pa, da mora ob tem poskrbeti še za nakup spletnega naslova oziroma domene.

Strošek zakupa gostovanja in domene ni velik oziroma je celo zanemarljiv, sploh če gre za manjše spletne strani, ki na strežniku ne zasedejo veliko prostora oziroma niso tehnično zelo zahtevne za prikaz. Prav zato cena ni glavni faktor odločanja pri izbiri ponudnika za spletno gostovanje, temveč je veliko bolj pomembno, da izberete nekoga, ki je zanesljiv in zaupanja vreden. To velja tako za nakup domene kot tudi za zakup spletnega gostovanja, kjer je zelo pomembna tudi tehnična pomoč ponudnika, ki mora biti lastniku spletne strani vedno na voljo za hitro in učinkovito pomoč, v primeru, da pride do težav pri nalaganju spletne strani na strežnik, da se stran ne prikazuje tako, kot bi se morala, da pride do vdora oziroma da ima lastnik spletne strani kakršno koli vprašanje glede delovanja spletne strani oziroma gostovanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.