0

Razpršite klope stran!

Posted by admin on October 28, 2015 in Zdravje in prehrana |

Res da se sezona največje aktivnosti klopov končuje, vendar še vedno obstaja verjetnost, da nas in našega ljubljenčka na sprehodu preseneti kakšen klop. Potrebno se je zavedati da so okužbe, ki jih prenašajo klopi lahko zelo resne, med najbolj znane in nevarne sodita, klopni meningitis in borelija. Te bolezni lahko prinesejo trajne posledice, v najhujšem primeru pa tudi smrt. Potrebna pa je tudi zaščita proti klopom za pse, mačke in druge ljubljenčke, ki se zadržujejo v zunanjem okolju, a o tem v katerem drugem članku.

Najprej preden gremo v naravo je najbolje obleči svetla oblačila, gladkih materialov, za dolgimi rokavi. Prav tako pa ne pozabimo hlačnic spodviti v nogavice, prav tako je priporočena kapa, saj so klopi v lasišču zelo težko opazni.

Če hočete zaščititi svojega ljubljenčka in sebe, na trgu obstaja kar nekaj variant v obliki razpršila, ki delujejo kot repelenti. Klopi imajo zelo razvit čut za voh, s katerim išče vir hrane. Razpršilo deluje tako, da ob nanosu na kožo razvije poseben vonj, ki ubija tek žuželkam, in tako preprečuje napade.

Nekaj prednosti pri uporabi razpršila proti klopom so preprosta uporaba, razpršilo razpršimo po najbolj kritičnih območjih, kjer je stik kože najbolj pogost z okoljem. Obstaja več vrst razpršil, ki temeljijo na naravnih sestavinah, kot so eterična olja, kokos, aloja vera in agrumi.

Razpršilo najprej enakomerno razpršimo po koži ali oblačilih, in ga vtrite v kožo, posebej posvetite predelom, ki so pregibni, gubasti… Razpršila imajo učinek delovanja lahko do 6, 18, 24 ur, če pa ste vi in vaš ljubljenček v aktivnosti, je dobro razpršilo ponovno nanesti spet po nekaj urah in sicer na mestih ki so bolj izpostavljeni mehanskemu drgnjenju.

Pri nanašanju se je potrebno izogniti predelom okoli oči in ust.

Razpršila in repelenti predstavljajo eno izmed najlažjih in najbolj učinkovitih preventivnih orodij za boj proti klopom in drugim insektom, ki predstavljajo potencialno nevarnost.

Leave a Reply

Your email address will not be published.