0

Pumptrack in dirt kolesa

Posted by admin on November 16, 2016 in šport in prosti čas |

Imate radi tako »off road« vožnjo s kolesom kot zanimivo vožnjo s triki v urbanem okolju? Potem pozabite na svoje gorsko kolo – prava izbira so pumptrack ali dirt kolesa. Po tem, ko smo na področju kolesarstva dobili kot urbani šport najprej vožnjo z bmx kolesi, ki so omogočala kros in izvajanje trikov, je namreč prišlo v modo še bolj zahtevno kolesarjenje po majhnih mestnih poligonih, kjer je proga oblikovana iz zemljine in nudi obilico zavojev in skokov.

Kakšna je proga za pumptrack  in dirt kolesa?
Primer odlične proge najdete v parku Kilaskute v Ljubljani, kjer se po njej sicer radi zapodijo kolesarski navdušenci z različnimi tipi koles, tako gorskimi kot downhill in bmx, a najboljša izbira so gotovo pumptrack in dirt kolesa. Ta so namenjena hitri, naporni in predvsem spretnostno izjemno zahtevni vožnji, pri kateri se poženemo na progo iz zemljine, na kateri v zavojih drsi kot pri spidveju, sicer pa je treba hitrost pridobivati z najboljšim izkoriščanjem neravnega terena – vzponov in spustov, preko katerih vodimo kolo zgolj z nagibanjem svojega telesa in kombinacijo sedenja ter stoječega položaja. Koles nam niti ni treba poganjati, saj je zlasti za pumptack kolesa značilno, da se hitrost pridobiva s pravim gibanjem – sicer pa na zahtevni progi običajno niti ni časa, da bi pritiskali na pedala svojega pumptrack ali dirt kolesa.
Kako zahtevna je vožnja?
Punmtrack in dirt kolesa gotovo niso namenjena tistim, ki se radi vozijo zgolj rekreacijsko, temveč bodo bolj po godu tistim športnikom, ki uživajo v adrenalinu. Pri učenju vožnje pride gotovo vsaj na začetku do veliko padcev, saj se je treba naučiti popolnega nadzora nadkolesom. Kot pove že ime, pa so dirt kolesa športni pripomoček, pri uporabi katerega ne bomo ostali čisti – potrebno je torej poskrbeti za zaščitna oblačila, prav tako pa tudi za čelado in ščitnike, ki nam bodo zagotavljali varnost.
Punptrack in dirt kolesa so torej odlična izbira za vse, ki imajo radi adrenalin in vložijo v vožnjo veliko naporov, zagotovo pa je najbolje, če se vožnje lotimo na temu namenjenih progah.

Leave a Reply

Your email address will not be published.