0

Nov pristop gradnje skeletnih hiš

Posted by admin on January 29, 2019 in gradnja in dom |

Med tradicionalne vrste graden hiš spada tudi gradnja skeletne hiše. Na našem območju smo namreč na takšen način gradili svoje domove, še preden so se uveljavili beton in opeke. V današnjem času smo skeletni gradnji dodali še nekaj zelo pomembnih in koristnih inovativnih pristopov, s katerimi vas bomo seznanili tudi v nadaljevanju prispevka.

Sodobnejši, dovršeni in računalniško podprt način gradnje

V današnjem času je gradnja skeletnih hiš znana po tem, da se zanjo uporablja sodobnejši način gradnje, ki je veliko bolj dovršen kot nekoč. Poleg tega je tudi računalniško podprt. Še vedno pa se pri tej obliki gradnje uporablja stare tesarske lesne zveze, kot so na primer lastovičji rep, čep, preplata ter podobno. Danes to seveda vse izvedejo računalniško vodene žage. Te nam zagotavljajo zelo natančno izvedbo. Posledično je gradnja skeletne hiše še bolj trdna.

Stare hiše zgrajene po sistemu skeletne hiše

Pri nas v Sloveniji lahko vidimo kar nekaj zelo starih lesenih hiš, ki so zgrajene po sistemu skeletne gradnje. Največ jih je na Bledu in v Idriji. Tudi te hiše so zanesljiv dokaza, da imajo skeletne hiše ob primernem vzdrževanju lahko zelo dolgo življenjsko dobo.

Hiša postavljena v šestih mesecih

Skeletna hiša je lahko zelo hitro postavljena, kar je v današnjem času izjemna prednost. Po približno pol leta se stanovalci že lahko vselijo vanjo in čutijo njeno ugodje bivanja. Les, iz katerega je hiša narejena, je živ material, ki je prijeten na otip, daje občutek polnega življenja. Bivanje v taki hiši je zato več kot pa le prijetno. Poleg tega moramo omeniti še to, da gradnja skeletne hiše slovi še po energetski varčnosti. Celotna stena skeletne hiše namreč deluje kot izolacija. Posledično lahko dosežemo vse potrebne zahteve za doseganje kriterijev za nizkoenergijske in pasivne skeletne hiše.

Tovrstna gradnja je torej primerna za vse, ki si želite najbolj kakovostnega življenja v svojih domovih.

Leave a Reply

Your email address will not be published.