0

Kaj so karati, kaj je obarvano zlato in kako se razlikuje od čistega zlata?

Posted by admin on February 2, 2016 in Lepota in moda |

Ko ste si ogledovali prstane v zlatarnah ste gotovo že zagledali napis kot je »belo zlato« ali pa celo črno, modro ali zeleno zlato. Stvar je popolnoma preprosta, vse je v razmerjih koliko je v izdelku zlata, bakra in srebra. Verižice z imenom so iz raznovrstnih prvovrstnih materialov.(preverite na http://www.myglamshop.si/verizice)

Najprej naj pojasnimo kaj pomeni, ko piše, da ima verižica z imenom denimo 18 karatov. S karati merimo delež čistega zlata v zlitini. Danes merimo čistost zlata tako, da izmerimo koliko zlata je v 1000 delcih zlitine, torej 450 karatov pomeni, da je v zlitini 45,5 % čistega zlata. Starejša, vendar še vedno uporabljena metoda pa bazira na tem, da 24 karatov predstavlja čisto zlato. 12 karatno zlato torej vsebuje polovico čistega zlata, 18 karatno zlato pa je sestavljeno iz treh četrtin čistega zlata. Tudi 24 karatno zlato ni popolnoma čisto, 0,1 % še vedno predstavljajo nečistoče.

Obarvano zlato je zlitina, ki je zmes zlata in drugih kovin v različnih razmerjih, s tem pa pridobivamo barvo.  Najbolj poznano je denimo rdeče zlato, ki je zlitina zlata in bakra. V takšni različici lahko dobite tudi verižico z imenom. Naslednje dobro poznano pa je belo zlato, ki je zlitina zlata in kovine bele barve, kot je srebro, platina in iridij. Če se orientiramo  po starem sistemu, bi imela ogrlica z imenom iz rdečega zlata 14 delcev zlata in 10 druge barve, bi bila to 14 karatna zlata verižica z imenom.

Druge, manj poznane zlitine so denimo zeleno zlato, ki je zlitina zlata in čistega srebra, ki je v resnici zeleno-rumene barve. Sivo zlato denimo je  bolj kompleksna zlitina zlata, srebra, mangana in bakra v določenih razmerjih, da doseže to barvo. Črno zlato, zlasti prepoznavno v draguljarstvu, je izjemno zahtevno in bolj kompleksno, saj se ga pridobiva s pomočjo posebnih postopkov kot so na primer galvanizacija ali pa preko laserskega pulza. Veliko enostavnejše za pridobivanje je modro zlato, ki je zlitina zlata in indija, ki je izjemno krhko.

Pred nakupom zlata seveda temeljito preberite kaj vam je ponujeno in razmislite o svojih potrebah. Verižica z imenom je na voljo v različnih materialih in barvah. Edino gotovo pa je, da bo vaša zlata verižica z imenom gotovo sijala z vso svojo močjo, če boste zanjo ustrezno in pravilno skrbeli.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.