0

Indijska ayurveda

Posted by admin on September 12, 2016 in Zdravje in prehrana |

Modrosti naših prednikov so pomembe del naše tradicije. Enako velja na različnih področjih našega življenja, pri katerih se lahko ravnamo po tisočletnih modrostih, ki še vedno veljajo. Takšna modrost je na primer ayurveda, veda o zdravilnih zeliščih in zdravemu načinu življenja, ki v Indiji velja za tradicionalno, uveljavlja pa se vse bolj tudi pri nas.

Dolgo življenje

120 let naj bi imel Indijec Svami Šivananda, vendar to še ni vse: gospod je še vedno videti vitalno. Podobno velja tudi za marsikaterega drugega Indijca. Kaj je recept za dolgo življenje? Poleg prakticiranja joge je pogosto skrivnost tudi v zdravi meri in pravilni izbiri hrane. Ayurveda med drugim uči, da je treba jesti in piti le takrat, ko smo resnično lačni ali žejni, ne pa kar tako – iz navade, ker je ravno čas kosila ali ker se moramo nekako raztresti. Zahodnjaki namreč velikokrat jemo večje količine hrane, kadar smo pod stresom ali živčni, medtem ko je v Indiji obratno: kadar te kaj muči, je treba jesti manj, da ne obremenjujemo še dodatno svojega telesa.

Očitno je recept uspešen tako za ohranjanje zdravja kot za zdravo življenje. Seveda pa ni dovolj, da se le odrekamo hrani oziroma da smo skromni pri količinah hrane, ki jih vnesemo v telo. Pomembno je tudi, da znamo pravilno izbrati zdravo hrano ter dodatke, ki telesu vračajo energijo, hkrati pa moramo za ravnovesje telesa poskrbeti tudi tako, da se znamo resnično umiriti. Tudi pri umiritvi in sprostitvi nam lahko pomagajo ayurvedska zelišča in njihovi prav posebni vonji.

Ayurveda za vsak dan

Zaradi svojih pozitivnih učinkov se ayurveda vedno bolj uveljavlja tudi na Zahodu, kjer je največji problem stresen in prehiter življenjski slog. Kako se umiriti ter poskrbeti za svoje zdravje in telo? Kadar svoje telo resnično občutimo in smo sproščeni, si navadno ne želimo nezdrave hrane in se ne prenajedamo, kot to počnemo takrat, ko se že tako ali tako počutimo slabo v svoji koži. Pri tem, da se v svoji koži lahko dobro počutimo, nam pomaga ayurvedska kozmetika, ki je naravna in nežna do našega telesa.

Nega telesa z njo naj postane vsakodnevni ritual, ki vam bo napolnil baterije in vam omogočil nekaj trenutkov oddiha, ko se boste lahko posvetili samo sebi ter se tako sprostili. Prijetno jo je uporabljati tudi pred spanjem, sploh če vas zvečer mučijo skrbi, zaradi katerih ne morete spati – starodavna ayurveda vas bo s prijetnimi in pomirjujočimi vonji zazibala v spanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.