Vitamin C lahko najdete v različni hrani

Posted by marko on March 19, 2021 in Zdravje in prehrana |

Katera hrana vsebuje vitamin C? Lahko bi rekli, da ga lahko najdemo v številni hrani, vendar pa so količine tega vitamina v njej zelo različne. Zato ni pomembno le, ali ga določena hrana vsebuje, ampak tudi to, koliko ga vsebuje. Poleg tega pa je to, koliko tega pomembnega vitamina bo dobilo naše telo, odvisno še od številnih dejavnikov – recimo tega, na kakšen način bomo hrano pripravili.

Kakšno prehrano uživate?

Raznolika prehrana je gotovo glavni vir hranilnih snovi, vitaminov in mineralov. Tako naše telo najlažje dobi to, kar potrebuje, da se dobro počutimo, ostanemo zdravi, imamo odporen imunski sistem itd. To, kar jemo, je za nas zagotovo zelo pomembno, vendar pa prav vsi večkrat kot po zdravi hrani posežemo po različnih nezdravih prigrizkih, hitro pripravljeni hrani, sladkarijah in tako dalje.

Marsikdo od nas za redno kuhanje tudi nima časa, zato na dan zaužijemo le en kuhan obrok ali pa se prehranjujemo bolj kot ne s sendviči, prav tako pa se ne ukvarjamo preveč s tem, kaj jemo, ampak nam je važno le, da nas hrana nasiti in poteši. Prav zaradi tega se velikokrat žal zgodi, da naše telo ne dobi vseh hranilnih snovi, ki jih potrebuje. To pa se vsekakor pozna tudi na našem počutju, zato zanj že samo s spremembo prehrane lahko naredimo zelo veliko.

Pomaranče, kislo zelje in špinača

Vitamin C recimo vsebujejo pomaranče, limone, špinača in različno drugo sadje in zelenjava, pa tudi kislo zelje, ki je zelo dober zimski vir tega vitamina, ko drugih možnosti ni na pretek. Če so ta živila pogosto na vašem jedilniku, potem to zagotovo vpliva tudi na vaše zdravje in odpornost. V nasprotnem primeru pa se splača poskrbeti za to, da na svoj jedilnik uvrstimo več sadnja in zelenjave oziroma poskrbimo za to, da se začnemo prehranjevati bolj zdravo. To je še posebej pomembno, če se nas loteva prehlad, saj je dokazano, da lahko vitamin C uspešno pomaga pri premagovanju prehlada in okrevanju po njem.