0

Se sprašujete kako je biti odvetnik? Berite dalje

Posted by admin on August 17, 2016 in Otroci in šolstvo |

Poklic odvetnika je precej priljubljen. Ne vem točno ali zaradi vseh serij, ki se vrtijo po televizijskih zaslonih in opisujejo raznorazne prigode odvetnikov ali pa zaradi same atraktivnosti tega poklica.

Dejstvo je, da željo po tem poklicu opusti veliko ljudi, predvsem takrat, ko vidijo koliko časa traja in kako zahtevno je študiranje za ta poklic. Odvetniki delujejo na več področjih in sicer na področji gospodarskega prava, civilnega in pa delavnega oz. upravnega prava.

Ta področja se delijo še naprej. Naprimer civilno pravo se deli še na:

  • dedno pravo
  • odškodninsko pravo
  • nepremičninsko pravo
  • športno pravo
  • izterjave dolga

Odvetniki strankam delijo pravne nasvete in pomoč po zakonih in predpisih o odvetništvu. Glavni cilj najema odvetnika je običajno to, da s stranka izogne pravnim problemom, ki bi jih v nasprotnem primeru morala reševati na sodiščih. Odvetnik običajno sestavlja tudi različne pogodbe, od kupoprodajnih, do darilnih, menjalnih, najemnih, posojilnih in drugih.

Poklic lahko opravljate samostojno ali pa se pridružite kateri izmed odvetniških družb. Seveda lahko z izobrazbo univerzitetnega diplomiranega pravnika opravljate več poklicev kot so tožilec, odvetnik, sodnik, notar ali pa kaj podobnega, lahko ste tudi strokovni sodelavec. Opravljate lahko enega izmed poklicev pravosodja.

Kakšnih posebnih pripomočkov za delo ne potrebujete, saj le-to poteka v urejenih pisarnah, prilagojenih za opravljanje tega dela. Največji pripomoček, ki ga boste uporabljali na dnevni ravni bo strokovna literatura, ki obsega priročnike, učbenike in zakonike. Še eden izmed nujnih pripomočkov pa je odvetniška toga.

Za izvajanje poklica boste morali imeti predvsem trezno glavo in mirno razmišljati, saj vas bo poklic nemalokrat privedel do situacij, ki bodo zelo stresne.

Možnosti za zaposlitev je precej. Prav tako je delo cenjeno in ugledno, vendar boste za doseg poklica vsekakor morali napeti možgane in vložiti veliko truda.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.