0

Prednosti in slabosti LED svetil

Posted by admin on September 30, 2016 in gradnja in dom |

Če ste vsaj malo ekološko ozaveščeni, ali pa vsaj varčni, ste zagotovo že slišali, da z LED žarnicami lahko prihranite kar 80% energije in so zato LED žarnice odlična zamenjava za navadne ali fluorescenčne žarnice. Marsikomu je tudi hladna svetloba, ki jo LED svetila oddajajo bolj všeč, prostor vsekakor bolj osvetli, pa še komarjev in drugih žuželk ne privlači. Toda meč reže v obe smeri, LED svetila imajo poleg prednosti tudi slabosti oz. če citiram Tomaža Novljana: »Z varčnimi sijalkami smo v strogo ekološkem smislu naredili korak naprej in hkrati korak nazaj.« Zakaj tako pravi?

Svetloba bistveno vpliva na naše razpoloženje in vedenje, saj vpliva na naš bioritem. Zjutraj je svetloba drugačna kot zvečer in na različnih predelih sveta prav tako. Vpliva na naše fiziološke procese in na našo psiho. Topla bela svetloba je za bivanje najprimernejša, prav tako za restavracije, kajti fluorescentna svetloba lahko spremeni barvo hrane, ki nam posledično ni več tako užitna. Človeško telo nujno potrebuje naravno svetlobo, če ne drugega, za tvorbo vitamina D.

In kakšna svetloba je najboljša za naše domove? Za delovno storilnost je bolj primerna hladna, bela svetloba, za bolj domači in pomirjevalni ambient pa bolj rumena in topla svetloba. Tudi naravno je zjutraj svetloba bolj hladna in zvečer veliko bolj topla. Z delovna mesta oz. prostore je tako fluorescentna svetloba odlična izbira, za dnevni prostor pa je primernejša topla, navadna, rumena žarnica. Odlična izbira pa so tudi LED svetila, ker se odlično približajo naravni svetlobi. Dodatna prednost LED diod za razliko od fluorescentnih žarnic je v tem, da svetloba v njih ne utripa, hkrati lahko tudi reguliramo in izbiramo toploto svetlobe, ki jo oddajajo. Za enkrat so LED diode dražje od ostalih alternativ, toda zagotovo se bo cena v prihodnosti znižala, istočasno pa bosta znanost in tehnologija tako napredovali, da bo ven prišlo kaj čisto novega, kdo ve, morda bomo znali shraniti sončno svetlobo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.