0

Nekaj na hitro o klimah

Posted by admin on November 9, 2016 in gradnja in dom |

Razmišljate o nakupu klimatske naprave pa niste sigurni ali bi vam prišla prav? Več si lahko preberete tu http://www.aircon.si/, sedaj pa pojdimo kar nazaj k članku.

 

Klimatske naprave se uporabljajo poleti za hlajenje prostorov in za gretje med prehodnimi obdobji, če  klimatska naprava seveda ima možnost gretja. S klimatsko napravo, ki ima opcijo ogrevanja lahko med prehodnimi obdobji prihranite malo denarja oziroma hladnejše stanovanje zaradi nihanje zunanjih temperatur lahko s klimo hitreje ogrejete, kot pa s centralnim ogrevanjem, pri katerem bi vzelo veliko več časa, da bi ogreli mrzle prostore.

 

Pri izbiri te naprave je potrebno biti pozoren na več faktorjev. Potrebno je upoštevati velikost prostorov, ki jih oziroma ga hočemo ogrevati ali hladiti, kako je soba obrnjena, je na vhodni, severni strani, kakšno prezračevanje uporabljamo, prezračujemo z odpiranjem oken oziroma rekuperacijo, kakšna in kako velika okna uporabljamo, kakšen način izvedbe smo uporabili pri gradnji prostorov, kako dobra je naša izolacija, katerega od prostorov potrebujemo hladiti, ogrevati, so to kletni prostori, podstrešje, kakšno klimo imamo, želimo namestiti vgradno, stensko,… Pomembno je tudi za kašen namen oziroma se bodo po prostoru gibali ljudje ali ne in nenazadnje še točna uporaba klime in koliko ur na dan bo klima delovala. To je samo nekaj od faktorjev, ki določajo kakšno vrsto klime in kakšno moč naj bi imela klima, ki jo bomo kupili.

 

Pojavljajo pa se dvomi kako je klima v stanovanjih, kot vrsta edinega in stalnega ogrevanja zdrava, saj stalno piha in dviguje nezaželen prah. Še posebno pa moramo biti pozorni pri problemih s suhim zrakom. Če se boste ogrevali izključno s klimami, boste potrebovali več notranjih klimatskih naprav in nekaj manj zunanjih. Običajno sta na eno zunanjo enoto priključeni do dve notranji enoti, če hočemo zagotoviti najbolj optimalno delovanje. Pozornost pa potrebujemo tudi pri tem, da zrak ne piha ljudem direktno v telo ali obraz, zato jo moramo usmeriti bolj proti stropu, da nebi prišlo do nezaželenih problemov.

 

Montaža klimatske naprave po navadi ni tako draga, saj če jo kupimo pri montažerju nam ta montažer ne zaračuna tako, kot če bi prišel klimatsko napravo izključno samo montirat, katero znamko klimatske naprave vam bo verjetno svetoval ponudnik, če pa imate posebne želje se bodo upoštevale tudi te.

Leave a Reply

Your email address will not be published.