0

Napake pri nakupu laserskih nivelirjev

Posted by admin on April 10, 2017 in tehnologija |

Nekateri ga potrebujejo za majhne projekte, spet drugi za zahtevne gradbene projekte. Dobro je tudi, da poznate pogoste napake pri nakupu laserskih nivelirjev, tako da jih vi ne boste ponovili. Spodaj lahko preberete nekaj pomembnih dejavnikov pri nakupu dobrega laserskega nivelirja in tudi pogoste napake, ki se zgodijo pri nakupu te naprave.

1. Natančnost
Najbolj pomemben dejavnik pri nakupu laserskega nivelirja je natančnost. Če primerjamo – laserski nivelir visoke kvalitete ima natančnost približno -+1.5Xm na 30 m razdalje, dober laserski nivelir pa vsaj -+3Xm. Natančnost določa, kako točen je laserski nivelir pri odmerjanju. Če je natančnost laseskega nivelirja več kot 3Xm ali manj kot -3Xm, potem lahko pride do odstopanj, kar pa si pri pomembnem projektu zagotovo ne želimo.

2. Viden in svetel žarek
Dober laserski nivelir mora imeti jasno viden laser. Ker laserski žarek igra glavno vlogo pri natančnosti, je ta neuporaben, če se ga ne vidi dobro. Najbolj uporabljeni so rdeči žarki, a pri visoko kakovostni gradnji notranjih prostorov je zelena bolj vidna kot rdeča. Nekateri laserski nivelirji nižje kakovosti projecirajo laserske žarke z zelo malo svetlobe, zato pogosto niso jasno vidni niti v zelo zatemnjenih prostorih. Žarek mora biti svetel in močan, da ga uporabnik lahko vidi tako pri sobni svetlobi kot tudi pri najmočnejši dnevni svetlobi ob delu na prostem.

3. Dolga življenjska doba baterije
Skorajda vsi laserski nivelirji delujejo na baterijo, večina pa jih baterijo tudi hitro izprazni, kar je lahko zelo moteče. Do teh težav prihaja predvsem pri rotacijskih laserjih. Kljub temu obstaja veliko kakovostnih laserskih nivelirjev, ki so narejeni prav z namenom, da porabijo malo baterije, zato je tudi življenjska doba baterije daljša. Dober laserski nivelir mora biti torej dovolj kakovosten, da porabi manj energije in hkrati deluje učinkovito za daljše obdobje. Tako bomo zadano nalogo lahko opravili v enem kosu, brez da bi morali vmes polniti baterijo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.