Kolagen v hrani
Zdravo je uživati veliko zelene listnate zelenjave, torej solat – to vemo vsi. Vendar pa marsikdo ne ve, da lahko sicer najdemo kolagen v hrani, vendar pa je še bolj pomembno kot to, da uživamo hrano, ki ga vsebuje, to, da uživamo hrano, ki spodbuja njegovo tvorjenje. Tako ga bomo imeli v našem telesu še več! In takšno hrano recimo predstavlja zelena listnata zelenjava, zato naj se različne solate čim večkrat znajdejo na našem jedilniku.
Obstaja več vrst te beljakovine
Preden se vprašamo, kako kolagen v hrani vpliva na naše telo in v kateri hrani ga sploh najdemo, moramo vedeti, da obstaja več vrst te naravne beljakovine. Čeprav so si te vrste med seboj podobne, pa med njimi obstajajo tudi razlike. Predvsem pa je glavna razlika med njimi v tem, kako ga naše telo uporabi. Eno vrsto tako naše telo uporabi za izboljšanje strukture kože in vezi ter kit, pa tudi kosti in različnih organov, druga vrsta je pomembna za prožnost sklepnega hrustanca, tretja vrsta pa se prav tako nahaja v koži kot prva, le da jo najdemo še v mišicah in žilah.
Kolagen v hrani – ribe, govedina ipd.
Ribe, govedina, piščančje in druge vrste mesa in živil živalskega izvora, so najboljši vir te pomembne beljakovine, pri čemer pa jo je največ v tistih mastnih in najbolj hranljivih delih, ki jih navadno ne uvrščamo pogosto na naš jedilnik. Prav zaradi tega je lažje, če na svoj jedilnik uvrstimo živila, ki spodbujajo tvorjenje te beljakovine v našem telesu. To so predvsem zdrava živila, ki bi se morala tudi sicer čim večkrat znajti na našem jedilniku:
- zelena listnata zelenjava,
- pomaranče in limone,
- jajca,
- jagode in drugo jagodičevje
- rdeča in rumena paprika,
- avokado,
- paradižnik
- česen,
- indijski oreščki,
- laneno seme idr.
Pri tem je pomembno, da uživamo čim bolj uravnoteženo in raznoliko prehrano, predvsem pa tudi dovolj vitaminov in mineralov. Pri tem ima ključno vlogo predvsem vitamin C, brez katerega naše telo ne more samo tvoriti kolagena, zato ga mora imeti vedno na zalogi.