0

Kako postati zobozdravnik?

Posted by admin on January 30, 2016 in Zdravje in prehrana |

Štiriletna srednja zobotehnična šola, še šest let študija na medicinski fakulteti, smer dentalna medicina, in že si zobozdravnik oziroma stomatolog, kakor smo temu včasih rekli. Ne bo dovolj. Po končani šoli dobiš šele uradni naziv. Temu sledi enoletno pripravništvo, zaključni strokovni izpit in ja, potem lahko delaš kot samostojni zobozdravnik. Nadgradnja tega je specializacija na področju, ki te zanima. Poleg različnih strokovnih znanj, moraš imeti tudi druge sposobnosti. Si predstavljate, da zobozdravnik ne vidi dobro? Ali na primer, da je štorast?

Zobozdravnik mora biti pri svojem delu zagotovo natančen, spreten mora biti pri ročnih manevrih, ki jih izvaja po ustni votlini pacienta. Tudi pravi način nagovarjanja pacientov, ki sedijo na stolu zobozdravnika, je zelo pomemben, sicer lahko hitro marsikateri otrok ali pa odrasel pobegne s stola, se izmika in podobno, kar ovira delo. Kaj sploh dela zobozdravnik – zdravi oziroma popravlja le zobe? Sploh ne. Poskrbi za celo ustno votlino. Skrb za zobe, dlesni, jezik, skratka skrb za celotno ustno votlino je treba razviti že v zgodnjem otroštvu, že takrat, ko otroci niti še nimajo zobkov. Zobozdravnik pregleduje, premaže, zdravi male zobke in svetuje pri ustrezni higieni staršem malčkov. Otroški zobozdravnik mora biti še posebej prijazen do otrok, sicer se jim lahko obiskovanje zobozdravnika hitro zameri in ta zamera se lahko potem vleče celo življenje.

Poleg teh naštetih dejavnosti zobozdravnik izdeluje plombe, odstranjuje zobni kamen, zdravi oziroma odstranjuje zobne živce, puli nezdrave zobe, s posebnimi prevlekami celi odkrušene zobe, izgubljene zobe nadomesti z mostički, zobnimi vsadki, protezami. Zobozdravnik je lahko še več kot to. Lahko se osredotoči tudi na druga področja dela – ne dela direktno s pacienti, temveč raziskuje. Lahko se zaposli v inštitutu za sodno medicino ali v inštitutu za stomatološke raziskave. Dela lahko na področju farmacije ali svetovanja. Če ima zobozdravnik še magisterij ali doktorat, lahko poučuje in usposablja mlade rodove na fakulteti.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.