0

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje in brezposelnost

Posted by admin on August 11, 2017 in Zdravje in prehrana |

Kadar izgubite službo, je to gotovo precejšen udarec, ki vpliva na marsikaj v družini. V prvi vrsti zahteva urejanje kar nekaj dokumentacije, ki je nujna za osnovno varnost družine, med drugim tudi ureditev zdravstvenih zavarovanj. Če ste imeli otroke zavarovane po sebi, je treba zavarovanje prestaviti na partnerja, poskrbite pa tudi za svoje zavarovanje – zavarovani ste lahko ali kot občan ali preko partnerja. Kaj pa dopolnilno zdravstveno zavarovanje?

To je nekoliko bolj neprijetno, kadar ste brezposelni, kajti še vedno boste dobivali položnice in še vedno si ga boste morali plačevati, ne glede na to, da ste brez službe. Prav to je eden od razlogov, da si nekateri politiki želijo, da bi bilo dopolnilno zdravstveno zavarovanje del obveznega zavarovanja in bi se dejansko plačevalo v sklopu prispevkov pri plači oziroma v primeru brezposelnosti enako, kot se obvezno zavarovanje plačuje že sedaj. Vsi namreč vemo, da dopolnilno zdravstveno zavarovanje v resnici ni dodatno ali prostovoljno, kajti brez njega  ne moreš k zdravniku, ne da bi kaj doplačal, če te doleti bivanje v bolnici ali kak resen poseg, pa lahko brez njega celo bankrotiraš.

Tako da je dopolnilno zdravstveno zavarovanje za vsakogar dejansko nujno. In kadar nimaš službe tako tudi nimaš izbire – dopolnilno zdravstveno zavarovanje si pač moraš plačati, če nočeš ogroziti svoje varnosti. Od kod? No, od nadomestila, ki ga dobiš za čas brezposelnosti, od socialne pomoči, od partnerjeve plače, otroških dodatkov, od zaslužka pri delu na črno – dejansko ni pomembno od kod, kajti gre za strošek, ki je nujen.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ki znaša malo pod 30 evrov, za marsikoga, ki je ostal brez službe, predstavlja velik strošek. 30 evrov je denar, s katerim nekateri poskrbijo za hrano tudi za cel teden. Torej vsekakor ne gre razmišljati o tem, da ne gre za velik denar – škoda je le, da naši politiki zaslužijo preveč, da bi to razumeli in dopolnilno zdravstveno zavarovanje vendarle priključili obveznemu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.