0

Bolečine v rami

Posted by admin on February 24, 2020 in Uncategorized |


Zakaj pride do bolečin v rami, je odvisno od vsakega posameznika. Pa vendar, bolečine v rami se največkrat pojavljajo, zaradi ponavljajočih se poškodb in posledično degenerativnih sprememb. Škodljivo je ponavljanje gibov, sploh pri dvigovanju težkih bremen in delo z rokami nad glavo. Vzrok je lahko tudi utesnitveni sindrom ramena, lahko pa je tudi bolečina, ki se je prenesla iz vratu ali drugih notranjih organov.

Sami si lahko pomagamo tako, da se izogibamo položajem, kateri stanje dodatno poslabšajo, z raznimi protibolečinskimi tabletami ali pa tudi s hlajenjem ter masažo. V primeru, da bolečina po enem tednu ne izgine, je potrebno obiskati zdravnika. Na osnovi kliničnega pregleda lahko zdravnik določi diagnozo, ustrezno zdravljenje ali pa nas napoti na dodatne preiskave.

Bolečine rame so tako lahko posledica poškodb ali pa se pojavijo neodvisno od poškodbe, na podlagi česar kasneje zdravnik postavi diagnozo, ki je lahko že omenjen utesnitveni sindrom ramena, lahko je artroza sklepov ramenskega obroča, zamrznjena rama, vnetje dolge tetive bicepsove mišice ali burze in pa akutni kalcinirajoči tendinitis.

Načini zdravljena so različni in na podlagi simptomov ter diagnoze in dejanskega stanja pacienta, lečeči zdravnik predlaga zdravljenje. Vsekakor je pomembno upoštevati tudi druge ukrepe, katere lahko storimo sami. Sem sodi pravilna drža, prilagajanje obremenitev (pravilno prenašanje in dviganje bremen) in tudi ustrezne vaje. Zdravnik nas seznani tudi z ukrepi za omilitev ali preprečevanje nastanka poškodbe, dejavniki kateri lahko vplivajo na poslabšanje  in tudi pomen izvajanj vaj doma.

Nekaterim bolezenskim stanjem se žal ne moremo nikakor izogniti, so pa seveda načini, da na določene vplivamo ali jih preprečimo. Za bolečine v rami so velikokrat krivi ponavljajoči se gibi doma ali na delovnem mestu, nepravilno sedenje, dviganje in nošenje bremen, ipd. Vse te obremenitve poskušamo omisliti ali jih prilagoditi sebi v prid, tako, da do poškodbe niti ne pride. Dolžina zdravljenja je odvisna tudi od poškodbe in narave bolezni.  

Leave a Reply

Your email address will not be published.